“Ik vind het belangrijk dat je zuinig bent op je lichaam en je gezondheid en dat probeer ik mijn kinderen ook mee te geven. Je lichaam moet nog heel erg lang mee. Mijn kinderen zitten lekkerder in hun vel als ze op vaste momenten gezond eten. Zo is het ook een stuk gezelliger thuis en hebben ze nooit honger!’
Mooi op bloemenbordjes
‘Door bijvoorbeeld gepofte havervlokken of magere yoghurt of kwark mooi te presenteren op ‘bloemenbordjes’ is gezond eten aantrekkelijk. Ik let op wat de kinderen eten, maar niet per sé hoeveel. Als ze vragen om iets lekkers, maak ik ze blij met paprika, worteltjes of komkommer. Als we op pad gaan, nemen we altijd iets gezonds mee, bijvoorbeeld banaan, volkoren soepstengels en altijd een flesje water. Zo voorkom ik vervelende momenten en verkeerde keuzes.’
Leuk in de broodtrommel naar school
‘Ik probeer Ella’s broodtrommel leuk en feestelijk te maken door vormpjes uit bijvoorbeeld komkommer en brood te steken, met leuke prikkertjes verdeeld over de vakjes. Ella krijgt meestal groente, fruit, ongezouten noten, volkoren soepstengels of biscuit als tussendoortje mee naar school. Als lunch een volkoren bolletje met beleg en wat gesneden groente of iets wat we over hebben, bijvoorbeeld een wrap of bananenpannenkoekje. Ik maak het mezelf wel vaak makkelijk door bijvoorbeeld snackgroenten te kopen. Fruit, zoals peer of appel, snijd ik ’s ochtends met een fruitsnijder, dan is het zo gedaan. Ik sta er met liefde 10 minuten eerder voor op.’
Meehelpen met koken
‘Bij Lotus is eten soms best een uitdaging. Het helpt als we haar betrekken bij het koken. Ze vindt het leuk om te snijden met een kindermes én om het dan op te eten. Op deze manier overbrug je ook de tijd tot het eten klaar is.’
Op tijd avondeten
‘We proberen op tijd te avondeten. Dan voorkom je dat de kinderen zich volstoppen en ’s avonds niets eten. Daarom doen we een keer per week online boodschappen en koken we vooruit. Op zondag maken we bijvoorbeeld vast de pastasaus en daarvan maken we verschillende gerechten, van chili con carne tot lasagne of wraps. Dan hoeven we op de dag zelf bijvoorbeeld alleen de pasta nog maar te koken.
Op eigen gevoel
‘Eten kies ik op mijn eigen gevoel, zoveel mogelijk onbewerkt en we maken veel dingen zelf. Op zondagochtend vinden we het leuk om pannenkoekjes te bakken. Laatst hebben we die gemaakt van hüttenkäse en de kinderen helpen dan mee. Dan zijn ze heel erg trots!’
Gezond trakteren
‘Als de kinderen willen trakteren, denken ze mee over iets gezonds en helpen ze mee met het maken. Ella wilde bijvoorbeeld smoothies uitdelen en heeft ze zelf gemaakt. Zo wordt uitdelen echt een feestje!’
Af en toe iets lekkers
‘We hebben over het algemeen gezond eten in huis, we geven geen snoep en als drinken eigenlijk altijd water. Maar de kinderen mogen best wel een koekje, ijsje of een patatje. We hebben geen strikt regime, maar een gezonde balans! Als ze ergens ander komen, doe ik ook zeker niet moeilijk. Dat kan omdat ze in de basis gezond eten en drinken.’