Wat is maatschappelijke kinderopvang?

Loes Ypma geeft presentatie bij Dichtbij kinderopvang
Loes Ypma voorzitter BMK geeft presentatie bij Dichtbij kinderopvang

Vanuit dit belang voelen wij ons verantwoordelijk voor een kansrijke opvoeding voor ieder kind, zodat het een vaardig en (veer)krachtig mens kan worden. Ouders ondersteunen wij bij het combineren van gezin en werk en bij de opvoeding. Ook zijn wij een actieve samenwerkingspartner van gemeenten, onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties die zich richten op de ontwikkeling van kinderen.

Wij zijn aangesloten bij de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). In maart kwam BMK-voorzitter Loes Ypma praten over de toekomst van maatschappelijke kinderopvang. De BMK en Dichtbij delen de maatschappelijke visie op kinderopvang, wat betekent dat we altijd handelen vanuit het belang van het kind. De BMK wil ieder kind een goede start geven, dus ook kinderen van niet-werkende ouders. Kwaliteit is een speerpunt, 100% van het geld voor de kinderopvang besteden we om die te verbeteren, bijvoorbeeld door pedagogisch medewerkers bij te scholen of opvanglocaties te verbeteren. Eventuele winst wordt geïnvesteerd in de organisatie en komt niet terecht bij aandeelhouders. Tot slot is maatschappelijke kinderopvang een belangrijke en vanzelfsprekende samenwerkingspartner binnen de gemeente en voor andere maatschappelijke partijen omdat wij hetzelfde doel voor ogen hebben; namelijk dat het kind er beter van wordt.

Voor het oplossen van het personeelstekort in de kinderopvang zoekt de BMK verbinding met organisaties die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen, zoals onderwijs, cultuur, sport en scouting. Om samen met die organisaties combinatiebanen en -locaties te creëren, zodat we samen ‘grotere banen kunnen aanbieden.

Voor Loes Ypma betekent Dichtbij: Zinvol werk vanuit verbinding, dus ieder kind en iedere ouder zien, verbinding met het onderwijs en het contact tussen kinderen onderling bevorderen. Een mooi beeld, waarin wij ons kunnen vinden!

Bekijk meer nieuws

Sintcadeautje voor kinderen

Om van de intocht van Sinterklaas een groot feest te maken op zaterdag 16 november 2024, hebben wij een kleine verrassing voor je.

Opvoedingsvragen stellen en ervaringen delen in de ouderkamer

Bij Opstapje in Asperen, Culemborg, Leerdam en Vianen is er aandacht voor dreumesen én voor ouders. 'Terwijl hun kind speelt, ga ik met de ouders apart zitten in een aparte ruimte; de ouderkamer', vertelt pedagogisch professional Gul. Ik vertel over de thema's die we behandelen, ouders kunnen me opvoedingsvragen stellen en samen ervaringen delen.’

Ouders mogen altijd contact opnemen met het consultatiebureau

‘Als ouders zich zorgen maken over hun kind, mogen ze altijd contact opnemen met mij of mijn collega’s’, vertelt Astrid, jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau in Leerdam (GGD Regio Utrecht). ‘Ik zie ouders met hun kind graag regelmatig, in ieder geval bij bepaalde fases in de ontwikkeling, bijvoorbeeld als hun kind gaat praten of lopen. Voor een deel ligt het initiatief voor de afspraken ook bij ouders.'