Wat je kind leert van risicovol en uitdagend spel

Proef avontuurlijk spel Dichtbij locatie Werelds Vianen
Proef avontuurlijk spel

Proef avontuurlijk spel
Op onze locatie Werelds zijn we pasgeleden begonnen met de proef ‘avontuurlijk spel’. Door verschillende activiteiten helpen we kinderen op een verantwoorde manier om te gaan met risico’s en – desgewenst – grenzen te verleggen. We speelden o.a. een ballonnenspel: het ene kind blies een ballon op voor iets meer dan helft terwijl de ander zo hard blies dat de ballon knapte. Op deze manier werd uitgelegd dat ieders grens in het nemen van risico’s anders is. De 7+ kinderen hebben met een ‘survivalmes’ wilgentakken gesneden. De kleuters leerden omgaan met een dunschiller en een kindermes, waarmee ze appels schilden en in stukjes sneden voor de appelmoes.

Belangrijk voor de ontwikkeling
Risicovol en uitdagend spel is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het moedigt hem/haar aan om: 

  • uitdagingen aan te gaan, zoals rennen, klimmen, balanceren en springen. Deze activiteiten helpen bij de fysieke ontwikkeling, van spierkracht, uithoudingsvermogen, evenwicht en coördinatie.  
  • risico’s in te schatten 
  • grenzen aan te geven 
  • nieuwe vaardigheden te oefenen, waardoor hij/zij meer zelfvertrouwen krijgt en zelfbewuster wordt 
  • creatieve oplossingen te vinden en obstakels te overwinnen
  • om te gaan met angst, frustratie en falen 
  • door te zetten, zelfs als iets moeilijk lijkt 

 

Bekijk meer nieuws

Bekijk ons online jaarverslag 2024: Wij zijn Dichtbij!

Dichtbij bestaat inmiddels 2 jaar! We zijn er trots op dat we mogen bijdragen aan een mooie toekomst voor onze kinderen. In het jaaroverzicht 2024 vind je talloze voorbeelden hoe we dat doen, samen met ouders en onze partners.

Gebaren geven je jonge kind zelfvertrouwen

'Kinderen kunnen als eerste hun handen gebruiken, ver voordat ze gaan praten. Wat ik zeg tegen mijn dochter Philou (1 jaar), ondersteun ik daarom met kindgebaren', vertelt moeder Inge. 'Dat geeft Philou zelfvertrouwen. Ze weet wat ik van haar verwacht en kan zelf duidelijk maken wat ze wil, voelt en denkt.'

Zo vergroot je het zelfvertrouwen van je kind

'Toen mijn zoon Finn (9 jaar) de diagnose dyslexie kreeg, vond hij dat hij niets kon', vertelt moeder Joyce. 'Nu werken we thuis met affirmatiekaartjes, kaartjes met positieve uitspraken.