Wat je kind leert van risicovol en uitdagend spel

Proef avontuurlijk spel Dichtbij locatie Werelds Vianen
Proef avontuurlijk spel

Proef avontuurlijk spel
Op onze locatie Werelds zijn we pasgeleden begonnen met de proef ‘avontuurlijk spel’. Door verschillende activiteiten helpen we kinderen op een verantwoorde manier om te gaan met risico’s en – desgewenst – grenzen te verleggen. We speelden o.a. een ballonnenspel: het ene kind blies een ballon op voor iets meer dan helft terwijl de ander zo hard blies dat de ballon knapte. Op deze manier werd uitgelegd dat ieders grens in het nemen van risico’s anders is. De 7+ kinderen hebben met een ‘survivalmes’ wilgentakken gesneden. De kleuters leerden omgaan met een dunschiller en een kindermes, waarmee ze appels schilden en in stukjes sneden voor de appelmoes.

Belangrijk voor de ontwikkeling
Risicovol en uitdagend spel is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het moedigt hem/haar aan om: 

  • uitdagingen aan te gaan, zoals rennen, klimmen, balanceren en springen. Deze activiteiten helpen bij de fysieke ontwikkeling, van spierkracht, uithoudingsvermogen, evenwicht en coördinatie.  
  • risico’s in te schatten 
  • grenzen aan te geven 
  • nieuwe vaardigheden te oefenen, waardoor hij/zij meer zelfvertrouwen krijgt en zelfbewuster wordt 
  • creatieve oplossingen te vinden en obstakels te overwinnen
  • om te gaan met angst, frustratie en falen 
  • door te zetten, zelfs als iets moeilijk lijkt 

 

Bekijk meer nieuws

Sintcadeautje voor kinderen

Om van de intocht van Sinterklaas een groot feest te maken op zaterdag 16 november 2024, hebben wij een kleine verrassing voor je.

Opvoedingsvragen stellen en ervaringen delen in de ouderkamer

Bij Opstapje in Asperen, Culemborg, Leerdam en Vianen is er aandacht voor dreumesen én voor ouders. 'Terwijl hun kind speelt, ga ik met de ouders apart zitten in een aparte ruimte; de ouderkamer', vertelt pedagogisch professional Gul. Ik vertel over de thema's die we behandelen, ouders kunnen me opvoedingsvragen stellen en samen ervaringen delen.’

Ouders mogen altijd contact opnemen met het consultatiebureau

‘Als ouders zich zorgen maken over hun kind, mogen ze altijd contact opnemen met mij of mijn collega’s’, vertelt Astrid, jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau in Leerdam (GGD Regio Utrecht). ‘Ik zie ouders met hun kind graag regelmatig, in ieder geval bij bepaalde fases in de ontwikkeling, bijvoorbeeld als hun kind gaat praten of lopen. Voor een deel ligt het initiatief voor de afspraken ook bij ouders.'