Hoe je kind leert via de zintuigen (sensomotorische ontwikkeling)

kind speelt met bak met balletjes, sensomotoriek

Basis voor leren
Deze zogeheten sensomotorische vaardigheden vormen de basis voor het leren van nieuwe dingen. Bijvoorbeeld om te leren lezen, schrijven en rekenen. Deze vaardigheden zijn ook belangrijk voor de hand-oog coördinatie, bijvoorbeeld schrijven, tekenen, sporten en typen. En om je te kunnen oriënteren, dus om te weten wat links en rechts is, hoe ver je ergens vandaan bent en om je weg te kunnen vinden. Je kind wordt sterker, zelfverzekerder en meer bekwaam als je de sensomotorische ontwikkeling stimuleert.  

Stimuleren sensomotorische ontwikkeling
Op onze kinderdagverblijven en peuteropvang stimuleren we de sensomotorische ontwikkeling op talloze manieren. Bijvoorbeeld door kinderen te laten spelen met een bak gevuld met ongekookte linzen of rijst in combinatie met bakjes, schepjes etc. Of wat denk je van het voelen van de bolster van een kastanje? Dat prikt! Met een ovenwant heb je daar gelukkig geen last van.  Thuis kun je met alledaagse materialen ook heel veel doen, denk aan rijst, scheerschuim of zand.

Bekijk meer nieuws

Bekijk ons online jaarverslag 2024: Wij zijn Dichtbij!

Dichtbij bestaat inmiddels 2 jaar! We zijn er trots op dat we mogen bijdragen aan een mooie toekomst voor onze kinderen. In het jaaroverzicht 2024 vind je talloze voorbeelden hoe we dat doen, samen met ouders en onze partners.

Gebaren geven je jonge kind zelfvertrouwen

'Kinderen kunnen als eerste hun handen gebruiken, ver voordat ze gaan praten. Wat ik zeg tegen mijn dochter Philou (1 jaar), ondersteun ik daarom met kindgebaren', vertelt moeder Inge. 'Dat geeft Philou zelfvertrouwen. Ze weet wat ik van haar verwacht en kan zelf duidelijk maken wat ze wil, voelt en denkt.'

Zo vergroot je het zelfvertrouwen van je kind

'Toen mijn zoon Finn (9 jaar) de diagnose dyslexie kreeg, vond hij dat hij niets kon', vertelt moeder Joyce. 'Nu werken we thuis met affirmatiekaartjes, kaartjes met positieve uitspraken.