Ouders mogen altijd contact opnemen met het consultatiebureau

Astrid jeugdverpleegkundige consultatiebureau Leerdam met een baby op de arm
Astrid Harms consultatiebureau Leerdam

Voor alle vragen en zorgen
‘Ouders zijn tijdens 22 weken zwangerschap al in beeld voor de kinkhoestvaccinatie. Als er dan zorgen zijn, op wat voor gebied dan ook, gaan we thuis kijken wat er nodig is. Na de geboorte doen we een huisbezoek met 2 weken. Dan kijken we of er behoefte is aan extra ondersteuning. Ook daarna komen ouders regelmatig naar het consultatiebureau. Ze kunnen er met alle vragen en zorgen terecht. Als je peuter bijvoorbeeld bij je in bed slaapt of ’s nachts  bij je wil komen liggen en je dit een probleem vindt, bestaat er een slaaptraining.’

Schrijf in voor peuteropvang
Ik adviseer ouders sowieso als hun kind 1 is om hem/haar in te schrijven voor de peuteropvang. Dan krijgt je kind een eigen willetje en is het belangrijk dat je grenzen aangeeft. Soms vinden ouders dat heel erg lastig. Als kinderen heel erg aan het uitproberen zijn en ouders geven aan dat ze daar moeite mee hebben, vraag ik of mag overleggen met de peuteropvang.

Korte lijntjes met Dichtbij
We hebben twee keer per jaar overleg met alle peuteropvanglocaties van Dichtbij, dus we hebben korte lijntjes. Vooraf vragen we ouders om toestemming  als we over hun kind willen overleggen.  We weten Dichtbij gewoon heel makkelijk te vinden en zij ons.

Als je kind naar de basisschool gaat
Ook als je kind naar de basisschool gaat, kun je met al je vragen over opgroeien en opvoeden terecht bij de jeugdgezondheidszorg. ‘Samen met ouders, Dichtbij en school zorgen we ervoor dat je kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen’, vertelt jeugdverpleegkundige Astrid Harms van GGD Regio Utrecht. ‘We kijken hoe het met je kind gaat op het gebied van vriendschappen, schoolprestaties, gezondheid, spraak/taal en lichamelijke ontwikkeling.’

Gezondheidsonderzoek op school
‘We zien je zoon of dochter in ieder geval in groep 2 en groep 7 voor gewicht en lengte. We doen dan ook een gehoor- en ogentest. Je krijgt vooraf een vragenlijst over je kind en kunt dan aangeven of je vragen of zorgen hebt en dan nemen we contact met je op. Tussendoor heb ik ook contact met de intern begeleider van school. Ook vanuit de BSO kunnen ouders of pedagogisch professionals contact opnemen, bijvoorbeeld als een kind het niet naar zijn zin heeft of afwijkend gedrag laat zien. Soms worden we ook betrokken bij de schoolkeuze.

Hulp bij overgewicht
Je kunt bij ons terecht met allerlei vragen, bijvoorbeeld over omgaan met media of overgewicht en dan denken we met je mee. We kunnen doorverwijzen naar de kinderfysio waar je kind dan een aantal maanden gaat bewegen onder begeleiding van een fysio en diëtist. Dan hopen we dat hij/zij uiteindelijk zelf gaat sporten en een gezond voedingspatroon ontwikkelt. Natuurlijk word je als ouder hierbij betrokken. We bekijken altijd samen wat de juiste hulp is voor je kind.

Opvoedvragen
Op Voor ouders – GroeiGids vind je betrouwbare informatie over ontwikkeling, gezondheid en opvoeden. Van zwangerschap tot en met puberteit. Via de ouderchat of het telefonisch spreekuur krijg je direct antwoord op je vraag van een jeugdverpleegkundige.

Het thema van de Week van de Opvoeding 2024 is ‘Opvoedhelden’. Wist je dat kinderen die kunnen terugvallen op andere volwassenen vaak veerkrachtiger zijn en meer kans hebben om zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen? Daarom besteden we in een viertal artikelen aandacht aan opvoedhelden die klaarstaan voor je kind en jou.

Bekijk meer nieuws

Sintcadeautje voor kinderen

Om van de intocht van Sinterklaas een groot feest te maken op zaterdag 16 november 2024, hebben wij een kleine verrassing voor je.

Opvoedingsvragen stellen en ervaringen delen in de ouderkamer

Bij Opstapje in Asperen, Culemborg, Leerdam en Vianen is er aandacht voor dreumesen én voor ouders. 'Terwijl hun kind speelt, ga ik met de ouders apart zitten in een aparte ruimte; de ouderkamer', vertelt pedagogisch professional Gul. Ik vertel over de thema's die we behandelen, ouders kunnen me opvoedingsvragen stellen en samen ervaringen delen.’

Ouders mogen altijd contact opnemen met het consultatiebureau

‘Als ouders zich zorgen maken over hun kind, mogen ze altijd contact opnemen met mij of mijn collega’s’, vertelt Astrid, jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau in Leerdam (GGD Regio Utrecht). ‘Ik zie ouders met hun kind graag regelmatig, in ieder geval bij bepaalde fases in de ontwikkeling, bijvoorbeeld als hun kind gaat praten of lopen. Voor een deel ligt het initiatief voor de afspraken ook bij ouders.'